
اهداف:
کتابخانههای دانشگاهی به عنوان بخش جداييناپذير هر نظام آموزشی و پژوهشي، همواره در خدمت این نظام قرار دارد و به همين دليل، هدفها و وظيفههايي كه براي آن تعيين ميشود، بايد با نيازهاي نظام آموزشی و پژوهشی سازمان مادر مطابقت داشته باشد. بر اين اساس، در استاندارد شماره یک از مجموعه استانداردهای کتابخانههای دانشگاهی ایران، كه توسّط کتابخانه و مرکز اسناد ملّی جمهوري اسلامي ایران تدوين شده است، در خصوص هدفها و وظيفههاي کتابخانههای دانشگاهی چنین آمده است:
هر کتابخانه دانشگاهی (اعمّ از مرکزی یا دانشکدهای) باید پيش از هر چیز، دارای هدفها و وظيفههاي معين و مدوني در راستای هدفها و وظيفههاي سازمان آموزشی متبوع خود باشد.
به اين ترتيب، هدفهاي عمده و کلّی کتابخانة مرکزی و مرکز منابع علمی دانشگاه شاهد و کتابخانههای وابسته به آن را ميتوان در موارد زير خلاصه كرد:
پشتیبانی از هدفها و برنامههاي آموزشی، پژوهشی و فرهنگی دانشگاه آزاد واحد زاهدان از طریق تأمین نیازهای اطّلاعاتی اساتید، دانشجویان, کارکنان و سایر کاربران .
بهکارگیری شیوههای نوین کتابداری و اطّلاعرسانی و فنّاوريهای پیشرفتة اطّلاعاتی در جهت استفادة بهینه از نیروی انسانی، منابع و امکانات، به منظور اشاعة سریعتر اطّلاعات، افزایش دسترسی به آن و عرضة فعّالانة خدمات
گردآوری مجموعهای غنی از منابع اطّلاعاتی علمی– تخصّصی و مرجع در حوزههاي فعّالیّت دانشگاه شاهد و ارتقاء سطح کمّی و کیفی آن در جهت پاسخگویی هر چه بیشتر به نیازهاي مراجعان
وظایف
با توجّه به هدفهاي ياد شده، وظیفههاي عمده و کلّی کتابخانة مرکزی و مرکز اطّلاعرسانی دانشگاه آزاد واحد زاهدان را ميتوان به شرح زير برشمرد.
گردآوری و سازماندهی مجموعهای از کتابها، نشریّات ادواری، موادّ دیداری- شنیداری، لوحهاي فشرده، پایاننامهها و سایر منابع مورد نیاز براي اجراي برنامههای آموزشی، طرحهای تحقیقاتی و پایاننامههای دانشجویان
گردآوری و سازماندهی مجموعهای از منابع مرجع و کتابشناختی عمومی و تخصّصی
تهیّة راهنماها و بروشورهایی به منظور آگاه کردن اساتید و دانشجویان از منابع و خدمات کتابخانه
تدوین و اجرای برنامههای آموزش استفاده از کتابخانه برای دانشجویان و اعضاي هيأت علمي
سازماندهی مؤثّر مجموعه، به منظور افزایش میزان دسترسی به آن.
فراهم آوردن امکانات و تسهیلات فیزیکی کافی و مناسب برای استفاده از منابع در داخل کتابخانه.
فراهم آوردن امکانات امانت منابع به مراجعان، نسخهبرداري و استفادة اعضاي هيأت علمي از منابع دیداری- شنیداری در کلاسهای درس.
تدارک خدمات مرجع
ارائة خدمات آگاهیرسانی جاری، از طریق تولید کتابشناسیها، نمایهنامهها و چکیدهنامهها یا اشاعة اطّلاعات گزینشی و جستجو در پایگاههای اطّلاعاتی مورد نیاز
رایانهای کردن خدمات کتابخانه و استفاده از پايگاههای اطّلاعاتی موجود
نگهداری تجهیزات، وسایل و منابع دیداری- شنیداری و تولید و نسخهبرداري اینگونه منابع در حوزههاي فعّاليّت دانشگاه آزاد اسلامي واحد زاهدان
تدوین خطّمشی و آییننامههای لازم در ارتباط با خدمات و فعّالیّتهای کتابخانه و تهیّة برنامههای کوتاهمدّت، میانمدّت و بلندمدّت
استخدام و بهکارگیری نیروهای ماهر و متخصّص و تلاش برای رشد و ارتقاء سطح علمی آنها
گردآوری و تجزیه و تحلیل آمار فعّالیّتهای کتابخانه و ارائة مستمرّ گزارش آن به مقام مافوق
نمودار سازماني :
از نظر سازمان، کتابخانه مرکزی و مرکز منابع علمی دانشگاه آزاد اسلامي واحد زاهدان ، زیرمجموعه معاونت پژوهش و فناوری دانشگاه، محسوب می شود.
گردش كتاب (امانت)
منابع بخش گردش کتاب (واقع در طبقه همکف)، دارای کتب فارسی و عربی و لاتین با موضوعات متنوعی همچون علوم انسانی، فنی و مهندسی، علوم پایه، علوم کشاورزی، کتابداری و ... است.
خدمات:
عضویت
امانت مدرک
رزرو مدرک
تمدید امانت
صدور کارت عضویت
دریافت سفارش و پیشنهاد خرید
مرتب سازی روزانه کتاب های مخزن
راهنمایی کاربران در جستجوی منابع مورد نیاز
انجام تسویه حساب با کتابخانه، برای دانشجویانی که تحصیلات خود را به اتمام می رسانند. (در این خصوص متذکر می شود دانشجویانی که ملزم به ارائه پایان نامه هستند، لازم است ابتدا به بخش مرجع و پایان نامه ها مراجعه کرده و پس از تحویل یک نسخه از پایان نامه خود به این بخش و دریافت تاییدیه از مسئول مربوطه، برای تسویه حساب نهایی به بخش امانت مراجعه نمایند
قوانین و مقررات
براي استفاده از خدمات بخش امانت، در اختيار داشتن كارت عضويت كتابخانه ضروري است.
كارت عضويت در كتابخانه، تنها براي صاحب آن قابل استفاده است و امانت گرفتن با كارت عضويت ديگران امكانپذير نيست.
هماكنون، نظام مخزن كتابخانه به صورت ‹قفسة بسته› اداره ميشود. بر اين اساس، مراجعهكنندگان براي امانت گرفتن كتابهاي مورد نياز خود بايد از طریق نرمافزار Digilib نصب شده بر روی رايانه های بخش امانت به جستجوی کتاب های مورد نیاز بپردازند و سپس درخواست خود را از طريق چاپگر مستقر در بخش امانت، به متصديّان مربوطه ارائه دهند و از اين طريق، نسبت به دريافت كتاب يا كتابهاي مورد نظر خود اقدام كنند. قابل ذکر است که امکان جستجوی فهرست منابع کتابخانه از طریق لینک «جستجو در فهرست منابع کتابخانه (اپک)» وبگاه کتابخانه نیز فراهم است. برای دانلود راهنمای جستجو در نرم افزار کتابخانه به بخش راهنمای کاربران وبگاه مراجعه کنید.
تعداد مدارک و مهلت امانت مجاز برای اعضای مختلف کتابخانه عبارت است از: اعضای هیات علمی : 10 کتاب به مدت 30 روز / دانشجویان کارشناسی ارشد: 5کتاب به مدت 20 روز / کارکنان دانشگاه: 7 کتاب به مدت 20 روز / دانشجویان کارشناسی: 3 کتاب به مدت 7روز ، دانشجويان كارداني 3 كتاب به مدت 7 روز
برای آگاهی بیشتر از قوانین و مقررات مربوط به امانت و تمدید آن، رزرو، بازگشت، جریمه تاخیر و تسویه حساب، فایل آیین نامه بخش امانت را از پایین صفحه دانلود کنید.
ساعات کاری:
شنبه تا چهارشنبه: 8 تا 15
بخش خدمات فني :
منابع و خدمات
خدمات فنّي در كتابخانة مركزي و مركز اطّلاعرساني دانشگاه، به دو قسمت «مجموعهسازي» و «سازماندهي» تقسيم ميشود. در ادامه، خلاصهاي از خدمات اين دو بخش معرّفي ميشود:
1- بخش مجموعهسازي: وظيفه اين بخش، انتخاب منابع كتابخانه اعم از كتاب، نشريه، پاياننامه، پايگاهها و بانكهاي اطلاعاتي الكترونيكي و . . . است. در اين بخش، منابع مورد نياز اعضاي هيأت علمي و دانشجويان در گروههاي مختلف آموزشي، با همكاري گروههاي آموزشي و توسّط بخش مجموعهسازي خريداري ميشود.
2- بخش سازماندهياين بخش، با هدف سرعت بخشيدن و پيشبرد مؤثّرتر امور خدمات عمومي كتابخانه فعّاليّت ميكند. به اين ترتيب، خدماتي از قبيل طبقهبندي و فهرستنويسي كتابهاي فارسي و غيرفارسي، نمايهسازي منابع غيركتابي و آمادهسازي، در اين بخش صورت ميپذيرد. گفتني است كه براي طبقهبندي كتابهاي موجود در كتابخانههاي دانشگاه، از نظام ردهبندي كتابخانة كنگره، ال سي استفاده ميشود. در مجموع، استفاده از فناوريهاي اطلاعاتي همچون لوح فشرده و اينترنت، بخشي از مهمترين ابزارهاي مورد استفاده براي سازماندهي منابع در اين كتابخانه به شمار ميرود. به منظور سازماندهي منابع غيركتابي از قبيل پاياننامههاي دانشآموختگان دانشگاه، طرح هاي تحقيقاتي گروههاي آموزشي، نشريّات فارسي و لاتين، مقالههاي فارسي و لاتين و لوحهاي فشرده، از روش نمايهسازي استفاده ميشود. پشتيباني از نرمافزار هاي تخصّصي و شبكة داخلي كتابخانه، پشتيباني از امور خدمات فنّي و خدمات تخصّصي در كتابخانههاي شعبه، آمادهسازي (تجهيز منابع به شمارههاي بازيابي و برچسب باركد) و برگهآرايي و قفسهچيني منابع سازماندهي شده، از جمله وظايف بخش سازماندهي به شمار ميرود.
قوانین و مقررات
امانت گرفتن منابع جدید از این بخش مقدور نیست و پس از طی مراحل سازماندهی این منابع، به بخش امانت منتقل شده و از این بخش قابل امانت گرفتن هستند.
ساعات کاری
شنبه تا چهارشنبه: 7 تا 12 - 13 تا 15
بخش مرجع:
منابع:
در اين بخش انواع منابع مرجع از قبيل دايره المعارف ها، كتابشناسي ها، فرهنگ ها، زندگي نامه ها، اطلس ها و منابع جغرافيايي، چكيده نامه ها، نمايه نامه ها و ... نگهداري مي شوند.
خدمات:
راهنمايي كاربران و مراجعان در يافتن پاسخ سوالات مرجع آنان
تكثير از منابع مرجع
آشنا ساختن مراجعان با انواع منابع مرجع
قوانین و مقررات
منابع مرجع به امانت داده نمي شوند و فقط در محل سالن مرجع قابل استفاده هستند.
رعايت سكوت در بخش مرجع الزامي است.
ساعات کاری
شنبه تا چهارشنبه: 8 تا 12 - 13 تا 115
بخش پایان نامه ها
منابع
در اين بخش كه هم اكنون در داخل بخش مرجع قرار دارد، پاياننامهها و طرحهاي تحقيقاتي رشتههاي ،روانشناسي، علوم اجتماعي، علوم تربیتی، مدیریت ، ادبيات و ... دانشجویان کارشناسی و کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد واحد زاهدان نگهداري و به مراجعه كنندگان ارائه مي شوند.
خدمات
دریافت پایان نامه های فارغ التحصیلان رشته های مختلف دانشگاه آزاد واحد زاهدان و تایید اولیه فرم تسویه حساب آنها به منظور تسویه حساب نهایی با بخش امانت کتابخانه
تكثير از پايان نامه ها (فقط از صفحاتي كه داراي جدول، نمودار، تصوير هستند و همچنين از چكيده و پرسشنامه))
راهنمايي مراجعان به منظور يافتن پايان نامه هاي مورد نياز از طريق نرم افزار كتابخانه
قوانین و مقررات
استفاده از پايان نامه ها با ارائه كارت دانشجويي دانشگاهآزاد واحد زاهدان امكان پذير است. (دانشجويان دانشگاه هاي ديگر صرفا با ارائه معرفي نامه معتبر از دانشگاه مربوطه و ارائه كارت دانشجويي مي توانند از پايان نامه ها استفاده نمايند.)
پایان نامه ها صرفا قابل استفاده (مطالعه، يادداشت برداري و كپي) در داخل بخش مرجع می باشند. (پایان نامه ها به امانت داده نمي شوند.
ارائه کارت دانشجویی به همراه کارت امانت زرد رنگ انتهاي پایان نامه قبل از استفاده از آن، الزامی است.
امكان جستجوی پایان نامه ها از طریق نرم افزار کتابخانه فراهم است براي اين منظور از راهنماي تدوين شده كه در كنار رايانه هاي مربوطه قرار دارند، استفاده نماييد.
هر فرد مي تواند حداكثر تعداد 3 پايان نامه را به طور همزمان استفاده نمايد.
پس از استفاده از پايان نامه ها آنها را به بخش مرجع تحويل داده و كارت شناسايي خود را تحويل بگيريد. (از بازگرداندن پايان نامه به داخل قفسه ها جدا خودداري كنيد.)
ساعات کاری
شنبه تا چهارشنبه: 8 تا 12 - 13 تا 17